|
Групове батьківські збори
Тема: «Вплив малих форм фольклору на розвиток дитини»
Форма: «Посиденьки у «Веселій світлиці».
Мета: Розширення знань батьків про особливості малих фольклорних жанрів, специфіки їх використання в конкретних ситуаціях.
Завдання:
1. Уточнити назви жанрів фольклорних творів.
2. Допомогти батькам зрозуміти, який вплив надає фольклор на розвиток дітей.
3. Показати батькам різноманітні прийоми роботи з малими фольклорними формами.
Освітня область: пізнання, комунікація, читання художньої літератури, музика, художня творчість, соціалізація.
Хід: (звучить російська народна мелодія «Полянка»)
Господиня:
Дорогих гостей зустрічаємо
Круглим, пишним короваєм
Він на блюді розписному
З білосніжним рушником.
Коровай ми підносимо вам,
Поклонясь, покуштувати просимо.
(Гості проходять в світлицю).
Господиня:
1. Завітайте гості дорогі! Веселощів вам та радості!
2. Проходьте, будьте як вдома!
3. У нас для кожного знайдеться містечко, і слівце!
4. Рідкісний гість ніколи не в тягар!
5. Червоному гостю - червоне місце!
6. Гостю - шана, господині - честь!
7. Давно ми вас чекаємо - поджидаем, збори без вас не починаємо!
8. зручно вам. Гості дорогі! Всім видно, всім чутно, всім місця вистачило!
(Гості сідають на стільчики, розставлені у формі кола).
Господиня:
На завалинках, в светелке
Іль на яких бревнышках
Збираємо посиденьки
Старих і молодих.
При скіпі чи сиділи,
Іль під світлий обрій -
Говорили, співали пісні
І водили хоровод.
А грали як! В пальники!
Ах, пальники хороші!
Словом ці посиденьки
Були святом душі.
Побут людей відзначений століттям,
Змінився старий світ.
Нині всі ми «засіках»
Особистих дач або квартир.
Наше дозвілля часом крейда,
І, чого там говорити:
Нудно жити без посиденьок,
Їх би треба відродити!
Господиня: Раді бачити вас у себе в гостях у нашій світлиці. Зібралося до нас гостей зі всіх сімей, ну що ж, добрий початок як кажуть, половина справи. Сядемо рядком та поговоримо ладком і пропонуємо вам роздуми на таку просту і складну тему: «Вплив малих форм фольклору на розвиток дитини». І нашу тему ми будемо розглядати з педагогічної точки зору, а також з вашої точки зору, дорогі батьки. І так, що ж ми вкладаємо в це поняття «усна народна творчість». Як Ви це розумієте? (обговорюючи це питання, батьки і педагоги висловлюють свою думку). Які жанри усної народної творчості Ви знаєте? (батькам пропоную написати на листочках жанри усної народної творчості і зібрати з пелюсток квітка).
- Чи застосовуєте Ви народний фольклор в роботі з дітьми вдома?
- Якщо так, то які жанри? Коли і як?
- Що черпає дитина в різні періоди дитинства з народного фольклору?
- Чому дитя емоційно чутливе до фольклору?
- У чому цінність фольклорних творів для дітей?
Дискусія.
Входить бабуся - забавушка:
Будинком жити - не козуб шити!
Будинком жити - не развеся вуха ходити!
Будинком жити - про все тужить!
Будинок вести - не личаки плести!
Господиня в дому, що оладок в меду.
Вона прибере, вона покличе,
Одним одна за всіх відповідає!
- Здрастуйте, люди добрі! (уклін)
В гості до вас я прийшла бабуся - забавушка. Зайшла на вогник думаю, посиджу годинку, людей послухаю, хоч слово сказати - не п'ят подарувати. Так чим багаті тим і радіємо. Я краєм вуха чула, про що у вас тут йшлося. Я ось що скажу: «Усна народна творчість з незапам'ятних часів побутує в середовищі дітей, надаючи благотворний вплив на дитину. Багато твори народної творчості пристосовувалися дорослими або спеціально створювалися для дітей. З численних жанрів народної творчості в дитячий фольклор увійшли багато пісні, казки, а також загадки, прислів'я, приказки, лічилки, дражнилки. Пісня входить у життя дитини з колиски, а пізніше ігри і заняття, працю і відпочинок, супроводжуються піснею. Жодна гра дітей не обходиться без лічилки. Загадки, приказки, дражнилки, прислів'я широко поширені в повсякденному побуті дітей. Особливою популярністю у дітей користується казка. У казці, як у грі, все можливо. У народній казці завжди перемагає правда, добро, а зло карається».
Бабуся - забавушка:
У полі під долинушке
Зросла калинушка
Дорослі в поле прийшли
Хороводи завели.
Здавна водили на Русі хороводи. Гармоніка заграє, очі засяють, щоки запалають - і в коло! Давайте і ми з вами хоровод заведемо.
Хоровод «Ходить Іванко»
Бабуся - забавушка: ми Припасли для вас забавушек на всякий смак. Кому - казку, кому - пісеньку, кому - потешку.
Вправа «Як допомогти?»
Господиня показує батькам картинки із зображеними на них життєвими ситуаціями і пропонує підібрати до них малі фольклорні форми, і обгрунтувати свій вибір.
Літературний конкурс:
- «Впізнай і назви» - на виставковому стенді виставлені ілюстрації потішок, небилиць, закличек. У кожній ілюстрації свій номер. Зачитую уривки, а батьки піднімають картку з номером, під яким знаходиться дана потешка.
- «Закінчи прислів'я»
- Пантоміма «Герой потішки» - є ігри, де потрібно мистецтво артиста, уміння на час перетворитися на Зайця, Вовка, Ведмедя. Такі ігри нагадують театральні видовища. Ось і ми з вами покажемо такого героя без слів - пантомімою.
- «Туесок скоромовок» - туесок мій відкривайте, скоромовки виймайте. Прочитайте-но скоріше так скажіть веселіше.
- «Темна конячка» - описати героя. Персонажа потішки, казки не називаючи його.
Робота з іграшкою
Пред'явлення іграшки, виразне розповідання потішки «Котя, котенька, коток», навчання порівняно частин іграшки з предметними еталонами.
Господиня:
На Русі вже так йде,
Що талановитий народ
Сам собі і жнець, і швець,
І на сопілці грець.
І блоху він підкує,
Будинок добротний зведе.
Начиння все по дому справить,
Повною чашею будинок той стане.
- А ми зараз переконаємося в майстерності наших мам. (Звучить російська народна мелодія «У полі береза» у виконанні оркестру народних інструментів)
Малюємо книжку - маля «Козушка - белоногушка».
Бабуся - забавушка:
Як у нашого сусіда
Весела була бесіда.
Гуси в гуслі, качки в дудки,
Чечітки в тріскачки,
Чайки у балалайки.
Грають, грають
Всіх тішать.
І дорослі. І діти люблять грати і знають багато різних ігор. А що таке гра? Гра - це змагання у спритності, швидкості, спритності та вправності. Але не тільки! Є ігри, де потрібно вміти співати, танцювати і навіть виконувати ролі. До наших днів дійшли ігри, в які грали ще ваші бабусі і дідусі. А як починається гра? Спочатку вибирають ведучого гри, тобто вважаються. Давайте вивчимо лічилку:
Йшов баран по крутих горах.
Вирвав травку, поклав на лавку.
Хто травичку візьме, той водити піде.
Гра «Карусель» (зі стрічками).
Господиня :
- Стала Господиня гостей скликати і садити за стіл:
І Ольга Юріївна прийди,
І Ольга Миколаївна прийди,
І Інна Євгенівна прийди,
І Маргарита Сергіївна прийди,
А Наталія Миколаївна - ну, будь ласка,
Стала Господиня гостей пригощати:
Надії Олександрівні блін,
І Наталії Володимирівні блін,
І Олені Володимирівні блін,
І Любов Миколаївні блін,
А Олені Юріївні - м'ятний пряник.
- Сьогодні млинці у нас за столом - гарячі та рум'яні, запашні та маслянисті. Пригощайтесь на здоров'я!
«З чаю хвацько не буває!» -
Так в народі кажуть.
Чай - здоров'я, усякий знає,
Пий хоч п'ять годин поспіль.
Чаювання у самовара.
- Спасибі всім за приємно проведений вечір. Виходячи звідси, пам'ятайте, що ми стали ще ближчими один до одного і до своєї дитини, він буде пишатися Вами ще більше. А ми сподіваємося на те, що ця зустріч допомогла Вам зрозуміти роль фольклору та надала допомогу в роботі з дітьми з даної теми.
Читайте також: