|
Консультація для батьків молодших дошкільників «Криза трьох років»
(у формі круглого столу)
Знаєте, який найбільш вірний спосіб
Зробити дитину нещасною-
Це привчити її не зустрічати ні в чому відмови.
(Ж-Ж. Руссо)
Тема сьогоднішньої розмови присвячена одній з важливих проблем маленької дитини, проблеми кризи трьох років.
Давайте обговоримо таку ситуацію:
Дитина змінився, став зовсім іншим. Весь час сперечається, упирається, не виконує вимоги дорослих, все робить навпаки. При одяганні не може застебнути гудзики на сорочці,
- Якому віковому періоду життя дитини це характерно? (Три роки)
- Що відбувається з дитиною? (Криза триліток)
- Як би ви вчинили в цій ситуації? (Ми, дорослі повинні бути терпимішими до прагненню дитини, але при цьому слід уміло відвернути його увагу і непомітно застебнути гудзики)
В житті кожної дитини буває момент, коли він раптом з чарівного малюка перетворюється на самостійного і незалежної людини. Як правило, ці зміни відбуваються приблизно в три роки. Психологи називають цей складний період кризою трьох років.
У три роки діти порівнюють себе з дорослими і прагнуть у всьому бути схожими на них. Вони хочуть від батьків визнання своєї незалежності і самостійності. Дитина хоче, щоб з ним радилися і враховували нього думка. Він вже сьогодні, зараз хоче бути дорослим: «Я САМ!»
Послухайте, який вірш написала психолог Л.А.Булдакова, описавши дитини в період кризи трьох років:
Я негативний і впертий
Норовливий і своеволен,
Средою соціальної я
Жахливо незадоволений.
Ви не даєте мені зробити крок, Завжди готові допомогти.
Про боже! Як же важкі
Серцеві кайдани.
Система « Я» кипить в мені,
Хочу кричати всюди:
Я - самість, братці,
Я ЖИВУ,
ХОЧУ, МОЖУ І БУДУ!
Зрослі потреби дитини не можуть бути задоволені колишнім стилем спілкування і колишнім способом життя. Виникають протиріччя між можливостями та бажаннями дитини.
Криза супроводжується масою позитивних і негативних змін у дитячому організмі. Однак слід пам'ятати, що всі труднощі носять тимчасовий і минущий характер.
У цей період відбувається фізіологічна і біологічна перебудова організму, в результаті чого у дітей спостерігається:
- Підвищена чутливість мозку до впливу навколишнього середовища.
- Вразливість центральної нервової системи в зв'язку з відхиленнями в перебудові ендокринної системи.
- Зниження адаптаційно-компенсаторних можливостей дитячого організму ( схильність до захворювань, особливо нервово-психічним)
Дорослим важливо вчасно помітити це і зрозуміти, що необхідно змінювати свої відносини з дитиною, тоді цей перехідний період може пройти гладко і безболісно.
Але якщо батьки не усвідомлюють, що дитина знаходиться на новому віковому етапі і колишні методи спілкування з ним вже не актуальні, то дитина може перетворитися на абсолютно некерованого упертюха, головним завданням якого буде протиріччя оточуючим і примх.
Що ж таке криза і як реагувати на нього дорослим?
(питання батькам)
КРИЗА - важливий етап у психічному розвитку дитини, який позначає перехід на нову вікову ступінь. З одного боку, кризи є рушійною силою розвитку, етапом зміни провідної діяльності дитини, з іншого - це складний період для малюка, його рідних і персоналу дошкільного закладу.
Чималу відповідальність за правильний вихід з кризи несуть батьки дитини. Їм необхідно змінити стиль спілкування з дитиною і спосіб життя - все те, що заважає його адекватного розвитку.
Основні симптоми поведінки дитини
«КРИЗИ ТРЬОХ РОКІВ»
1. ЯСКРАВИЙ ПРОЯВ НЕГАТИВІЗМУ - це невмотивоване поведінку, яка проявляється у діях і словах, які навмисно протилежні вимогам та очікуванням дорослих.
Дитина протиставляє себе дорослим і перестає виконувати їх вимоги, намагаючись робити все навпаки, не тільки наперекір дорослим, але часто на шкоду своїм інтересам.
Наприклад, мама запрошує малюка на прогулянку, він погоджується, але раптом категорично відмовляється. Буває і так, що дорослі самі провокують спалахи негативізму. Це відбувається тоді, коли використовується авторитарна модель взаємодії, не рахуються з його інтересами (Їж швидко, не орі).
2. ДИТИНА ОПИРАЄТЬСЯ КОЛИШНІХ ВІДНОСИН
У поведінці дитини спостерігається норовистість - постійне невдоволення всім. Це як бунт проти норм виховання, встановлених для дитини, проти всього колишнього способу життя. Авторитарне виховання в сім'ї, коли батьки часто використовують накази і заборони, сприяють яскравому прояву норовистості. Однак якщо дитині давати повну свободу і не обмежувати його нив ніж, то дорослі будуть відчувати труднощі в тих ситуаціях, коли дії дитини все ж доводиться обмежувати. Наприклад, в магазині, де він вимагає купити вподобану йому іграшку. Необхідно пам'ятати, що вседозволеність до доброго не доводить.
Рідше в поведінці дітей спостерігаються і такі симптоми:
- Знецінення дитиною особистості близьких - дитина часто свариться з усіма будинку, перебуваючи у стані війни.
- Деспотизм - дитина у що б то не стало хоче домогтися, щоб виповнилося будь-яке його бажання, він хоче стати паном положення.
- Ревнощі - коли в сім'ї є ще діти, то дитина змушений ділити владу над оточуючими з братом або сестрою. Таке становище його не влаштовує, він щосили починає боротися за владу. Ревнощі може проявлятися відкрито: діти часто б'ються, сваряться. Але буває і так, що на очах у батьків дитина прагне показати себе з хорошого боку і заявляє, що обожнює брата. Батьки абсолютно впевнені в цьому. Однак насправді дитини роздирають внутрішні протиріччя.
Щоб не сталося подібне, батьки повинні чуйно ставитися до потреб кожної дитини. Знаходити час і обов'язково приділяти увагу кожній дитині. Дитина в цей період будь-якою ціною намагається завоювати самостійність і самоствердитися, наполягає на рівноправності, різними шляхами висловлює протест проти залежності від батьків.
Дорослий не повинен стояти на шляху дитячої самостійності. Дитина росте, відстоює свою самостійність, своє право на дії за власним рішенням.
Моральне виховання починається із засвоєння ключових слів: «ТРЕБА» і
«Не МОЖНА». Це розвиває орієнтування малюка в навколишньому світі і зобов'язує його. Заборон не повинно бути мало, але вони повинні бути ТВЕРДИМИ. Кожному «не МОЖНА» протиставляє альтернативне «МОЖНА». Наприклад, малюк тягнеться до очками бабусі - не можна! Не послухався. Опустіть на підлогу або запропонуйте ласкаво: «Поправ бабусі окуляри, погладь її».
3. ВПЕРТІСТЬ І ПРИМХИ
Дитина проявляє впертість, яка виражається в прагненні чинити по-своєму всупереч розумним доводам. Пік впертості припадає на 3 роки. Хлопчики впертішими дівчаток. Дівчатка вередують частіше.
Впертість слід відрізняти від наполегливості, коли дитина домагається свого, бо він так вирішив. Наполегливий - стійкий у своїх намірах, твердий, наполегливий, неотступный у вимогах.
Наше завдання - не викорінювати впертість, а переводити його в наполегливість. Спрямовувати активність дитини в потрібне русло. У кризовий період напади впертості і примхливості спостерігаються у дітей по 5 раз в день, а в деяких до 19 разів. Період впертості і примхливості закінчується до 4 років.
Криза трьох років дозволяється шляхом переходу дитини до ігрової діяльності. Якщо бажання малюка набагато перевершують його можливості, необхідно шукати вихід у рольовій грі. Навчіть дитину грати у дорослих, беручи на себе роль мами, тата, лікаря, продавця. Покажіть йому нескладні дії, які він може відтворити.
Пограйте поруч з дитиною, він з задоволенням буде вам наслідувати.
Як би Ви вчинили? (гра з м'ячем)
- Якщо дитина не хоче їсти суп? (Будете його прохати, Створити ігрову ситуацію і запропонуйте погодувати кошеня чи ляльку)
- Якщо дитина вередує? (Будете переживати про те, що подумають оточуючі. Ви проявіть увагу до дитини, візьміть за руку і відведіть убік, де обстановка спокійніше і постарайтеся переключити увагу: «Дивися, що в мене є?»)
- Якщо дитина упирається? (Ви будете сварити і соромити її за погану поведінку, Почекайте трохи відверніть «Подивися, хто там іде?)
Спілкування з дитиною в період кризи - це особливе мистецтво. Головне - вчасно зрозуміти і допомогти дитині, тому що ми можемо зробити, - прийняти його таким, який він є, і любити його.
ЛЮБІТЬ СВОЮ ДИТИНУ ТАКОЮ, ЯКОЮ ВОНА Є!
ПАМ'ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ
- Примхи дітей вимагають глядачів. Не ставайте ними та не вдавайтеся до допомоги сторонніх: «Подивіться, яка неслухняна дівчинка» Дитина тільки й чекає цього.
- У будь-якій ситуації проявляйте терпимість до дитини. Не дозволяйте виходити з себе.
- Не підкреслюйте перед дитиною свою перевагу і силу. Будьте з ним поруч.
- Не відміняйте негайно своїх рішень. Будьте наполегливі у поведінці з дитиною. Якщо ви сказали - НЕМАЄ», залишайтеся і далі при цій думці.
- Не здавайтеся, навіть якщо напад у дитини протікає громадському місці. Частіше допомагає одне - взяти його за руку і відвести.
- Не беріть дитину на руки, якщо він цього не хоче.
- Не намагайтеся підняти дитину з підлоги.
- Не залишайте дитину одну.
- Не намагайтеся під час нападу що вселяти дитині. Це марно. Лаяти немає сенсу, шльопанці ще більше розбурхують.
- Переключіть увагу дитини: «Ой, яка цікава іграшка у мене», «А що там робить ворона?» - подібні прийоми заінтригує і відволікають дитину.
- Стежте за своїм емоційним станом.
Використовувана література:
- Глєбова С.В. « Дитячий садок - родина: аспекти взаємодії», практичний посібник для вихователів і батьків, Воронеж, 2007 рік.
- Зеніна Т.ЗВ. « Батьківські збори в дитячому садку», випуск №2, центр педагогічної освіти, Москва. 2007 рік
Читайте також: