|
Дитячо-батьківська зустріч «У світі фарб і фантазій»
Спільна робота батьків з дітьми «Портрет мого тата»
Мета:
Створення умов для оволодіння нетрадиційними техніками малювання батьками у спільній діяльності з дітьми. Створювати сприятливий мікроклімат для розвитку фантазії та уяви у дітей і батьків. Сприяти встановленню партнерських стосунків батьків з дітьми.
Матеріал та обладнання:
Папір білий формату А - 4 у вигляді хмари на кожну дитину, Піна для малювання (гуаш синього кольору, вода, шампунь), трубочки для видування, ватман із зображенням квіткової країни, художнє слово - вірші, загадки; ватні диски, кольоровий папір, кольоровий картон, пряжа, фломастери, ножиці, клей, фоторамки.
Хід зустрічі:
Вступна частина для батьків - Всі ми знаємо, що малювання одне з найбільших задоволень для дитини. У малюванні розкривається його внутрішній світ. Адже малюючи, дитина відображає не тільки те, що бачить навколо, але і проявляє власну фантазію. І нам дорослим не слід забувати, що позитивні емоції становлять основу психічного здоров'я та емоційного благополуччя дітей. А оскільки малювання є джерелом гарного настрою дитини, нам з вами треба підтримувати і розвивати інтерес дитини до образотворчого творчості. І сьогодні ми разом з дітьми вирушимо в незвичайну подорож, а щоб туди дістатися, нам знадобитися чарівне хмара.
Ну що, готові? Тоді починаємо. Зустрічайте дітей.
1 частина: Хлопці, до нас в дитячий сад прийшов лист. Давайте його прочитаємо:
«Здрастуйте, дорогі хлопці! Пишуть вам жителі чарівної квіткової країни. Ми просимо вас про допомогу. Колись давно в нашій країні всі жителі були радісними та веселими, але з'явився злий чарівник Ос, йому не сподобалася радість на наших обличчях і він зробив всіх жителів безликими».
Допоможемо жителям квіткової країни? Я думаю, і батьки нам допоможуть.
Спільна діяльність дітей і батьків:
Ми відправимося В подорож на хмарі. А щоб воно стало незвичайним, казковим і дуже легким, ми прикрасимо його мильними бульбашками, хочете? (потрібно торкнутися папером мильних бульбашок в різних місцях, кілька раз, не перевертаючи хмара). Робота парами, дитина - батько. Ну, ось все готово, тоді полетіли? Батьки залишаються сидіти за столами.
Діти разом з вихователем пересуваються по групі, промовляючи вірш:
Вище лісу, вище гір
Розстеляється килим
Він завжди розкинутий
Над тобою і наді мною,
То він сірий, то він синій,
То він ніжно - блакитний.
Ну, от ми й прибули в квіткову країну. Подивіться, дійсно жителі цієї країни безликі, але я думаю, ми все виправимо, і жителі знову стануть веселими та радісними (перед дітьми ватман із зображенням квіткової країни).
Давайте за допомогою загадок повернемо особи жителям квіткової країни.
Діти відгадують загадки:
На ніч два віконця
Самі закриваються,
А зі сходом сонця самі відкриваються.
(очі)
Два сусіда - непосиди
День на роботі,
Ніч на відпочинку
(очі)
Між двох світил
Я в середині один
(ніс)
Хто що смачне приніс,
Всі учує дитячий ....(ніс)
Ось гора, а у гори
Дві глибокі нори
У цих норах повітря бродить
То заходить, то виходить
(ніс)
Дві сестрички, дві орлиці
Над гніздами сидять,
Сердито дивляться,
Пір'я скуйовджене,
Гість не прийде не прошенный
(брови)
Темна смужка
Простяглася плоско
Через поле, косогори
Крізь пагорби і гори
(брови)
Червоні двері в моїй печері,
Білі звірі сидять біля дверей.
І м'ясо і хліб,
Всю здобич мою
Я з радістю білим звірам віддаю.
(губи, зуби, рот)
Давайте ще раз проговоримо, що є у людини на обличчі (очі, ніс, брови, губи)
Молодці, всі загадки відгадали. Тепер у жителів знову радісні обличчя, а злий чарівник Ос полетів. Ви його налякали своїми знаннями.
А тепер пора повертатися додому. Діти повертаються назад на хмарах.
Вихователь дякує їм за допомогу.
2 частина: Вихователь пропонує зробити портрет папи разом зі своїми батьками.
Спосіб виготовлення:
- Перед початком роботи потрібно гарненько ознайомитись з об'єктом, над яким нам доведеться працювати - як варіант, можна взяти татову фотографію і постаратися запам'ятати її більш детально. Це може бути також дідусь, дядько, брат.
- Перш за все, потрібно взяти кольоровий аркуш паперу, складіть його навпіл уздовж великої боку і намалювати половинку овалу обличчя разом з вухом і шиєю. Шию можна вирізати і потім окремо, але краще відразу, тоді вийде реалістично.
- Потім на іншому аркуші паперу малюємо сорочку, і ще на одному метелика і краватку. Після цього беремо ножиці і починаємо акуратно вирізати по отчерченным лініях.
- Потім приклеюємо на лист картону по черзі спочатку сорочку, потім голову, а вже потім метелика і краватку. Найкраще комір проклеювати після того, як приклеїли голову, щоб шия опинилася під ним.
- Після цього беремо нитки, пряжу або ватяні диски і робимо зачіску, приклеюємо так, щоб це було схоже на волосся. Можна зробити з ниток бороду. Або вирізати головний убір з паперу.
- Коли наш портрет набув остаточної форми, можна приступати до роботи, над його особою беремо кольорові олівці і малюємо очі, ніс, губи, брови.
Закінчити дитячо - батьківську зустріч хотілося б словами:
Батьки у нас -
Народ прекрасний,
Сенс виховання для них,
Гранично ясний.
Адже тільки творчість і працю,
Нам особистість у майбутньому дадуть.
Читайте також: