|
Нетрадиційні форми роботи з батьками з питань зміцнення та збереження фізичного здоров'я в молодшому віці
Серед значимих для людини цінностей одне з провідних місць займає здоров'я. Особливо хвилює проблема збереження здоров'я майбутнього покоління. Не останню роль тут відіграє фактор сім'ї та фактор освітнього закладу - на скільки вони здатні з самого раннього віку створювати дитині загальний позитивний і стійкий фон психічного стану, забезпечувати розвиток діяльної і життєрадісною особистості.
Як потрібно виховувати дитину, щоб він розумів значущість здоров'я і вмів дбайливо до нього ставитися? Цю задачу педагогам і батькам потрібно починати вирішувати з самих ранніх років життя дитини, системно і спільно.
Дитячий садок і родина - ось дві основні соціальні структури, які головним чином визначають рівень здоров'я дитини. Жодна, навіть найкраща фізкультурно-оздоровча програма не зможе дати повноцінних результатів, якщо вона не реалізується спільно з сім'єю, якщо у ДНЗ не створено дитячо-доросле співтовариство (діти - батьки - педагоги).
Єдність ДНЗ і сім'ї у питаннях збереження здоров'я дітей досягається в тому випадку, якщо цілі і завдання виховання здорової дитини добре зрозумілі не лише вихователям, але і батькам; коли сім'я знайома з основним змістом, методами і прийомами фізкультурно-оздоровчої роботи в дитячому садку, а педагоги використовують кращий досвід сімейного виховання.
Практика показує, що одним з головних шляхів підвищення взаємодії дошкільного навчального закладу і сім'ї є використання нетрадиційних форм і засобів роботи з батьками щодо формування здорового способу життя дошкільників.
Існують різноманітні форми роботи з батьками: колективні, індивідуальні, наочно-інформаційні. Бажаний неформальний творчий підхід педагогів до питання організації взаємодії з батьками. Важливо пам'ятати, що батькам необхідна не тільки теоретична інформація, але, що головне, практичні навички. Тому доцільно організовувати різні практикуми для батьків, де вони можуть придбати певний педагогічний досвід.
Колективні:
Серед них - функціонування консультативних пунктів з проблеми валеологічного виховання,
конференції батьків щодо обміну досвідом з організації раціонального дозвілля дітей,
рухового режиму,
оптимального живлення,
семінарів-практикумів по відродженню національних традицій валеологічного змісту в сім'ях.
Засідання дискусійних клубів передбачають різну тематику і форми роботи, серед яких:
лекція-консультація "Народна педагогіка про здоровий спосіб життя",
дискусія "Роль батьків у формуванні і зміцненні здоров'я дітей",
вечір запитань і відповідей "Методика валеологічного виховання: принципи і підходи",
батьківський фестиваль "Здорова сім'я - здорова країна",
круглий стіл "Давайте розберемося разом, що заважає нашим дітям бути здоровими",
сімейний портрет "Здоровий спосіб життя в нашій сім'ї",
Заслуговують на увагу проведення таких оригінальних форм проведення роботи з сім'ями, як педагогічний десант, коли педагоги виступають перед батьками на підприємствах, організаціях, де працюють батьки, влаштовують виставки, випуски спеціальних стіннівок.
Доречним є проведення такої форми роботи, як "Дерево роду", де зустрічаються покоління, обговорюються підходи до зміцнення здоров'я дітей, звернення до народної педагогіки.
Ефективна така форма роботи, як зустріч у сімейному колі, де здійснюється індивідуальна допомога родинам через консультації валеологічного спрямування, показ, зустрічі з лікарями, психологом.
Наочно-інформаційні:
Інформаційна зв'язок педагога і батьків здійснюється за рахунок коштів наочності. В цілях залучення уваги батьків використовуються: буклети; газети; (вони можуть бути як групові, і видані творчою групою педагогів дитячого садка).
В системі бажано використовувати педагогічні задачі і завдання для батьків, які мають валеологическое зміст. Ці завдання можуть бути логічними, головна мета яких полягає в стимулюванні активності батьків, до самостійного придбання педагогічних валеологічних знань, умінь, осмисленні важливих положень педагогічної валеології, виховання дітей у сім'ї. Логічні завдання допомагають аналізувати, зіставляти з практичною діяльністю виховання дітей в сім'ї і в дошкільному закладі, робити висновки, бачити перспективи і шляхи покращання валеологічного виховання.
Практичні завдання допомагають батькам формувати і розвивати педагогічні вміння і навички, застосовувати їх у конкретних ситуаціях виховання дітей у сім'ї. Це можуть бути дослідження конкретних умов виховання дітей, вивчення причин недоліків у вихованні та розробка на цій основі заходів щодо вдосконалення навчально-виховного процесу в сім'ї та дошкільному навчальному закладі.
Навчальні завдання широко використовуються педагогами в системі батьківського загального навчання. Виконуючи такі завдання, батьки індивідуально або колективно аналізують літературу з питань формування здорового способу життя дітей, обговорюють педагогічні ситуації, пропонують шляхи і способи покращання валеологічного виховання дітей.
Індивідуальні:
- Залучення батьків до життя дитячого садка:
Дні відкритих дверей,
Спільне проведення свят і розваг,
показ відкритих занять або режимних моментів,
участь батьків у продуктивних видах діяльності на заняттях спільно з дітьми (присутні батьки, які можуть прийти на увазі вільного часу).
- Використання відеозапису.
Мається на увазі поширення відеоматеріалів педагогічної скарбнички вихователів серед батьків (заняття, режимні моменти, свята). Вихователі віддають відеоматеріал і ті вільний та зручний для цього час в домашніх умовах переглядають матеріал.
- Залучення батьків до участі у педрадах і семінарах ДНЗ.
Батьки мають повне право брати участь у житті дитячого садка, вносити свої пропозиції, планувати спільну роботу.
- Спільна діяльність педагог -> батько -> дитина.
- Спільна діяльність дитини і батьків на занятті;
- Спільне оформлення альбомів, ігор, посібників
(Щоденничок-Здоровячок, Візитна картка групи).
- Спільне виконання рекомендацій педагога з розвитку якихось індивідуальних якостей дитини.
Систематизувавши і об'єднавши форми роботи педагогічного колективу дошкільного навчального закладу та сім'ї, можна переконатися, що немає такої частини педагогічного процесу, яку не можна було б включити зміст про збереження та зміцнення здоров'я дітей.
Валеологія розширює, урізноманітнює форми і методи технології педагогічного процесу і сімейного виховання, дозволяє широко використовувати ігри, фізичні вправи, цікаві інтелектуальні завдання, проводити прогулянки, гігієнічні процедури, заняття.
Однак це зовсім не означає, що батьки вдома, з дня на день, кожну годину повинні пояснювати дітям валеологічні знання. Треба остерігатися втрати дітьми інтересу до валеологічних знань за перевантаження їх недоступної інформації, відсутність на практиці переконання важливості отриманих знань для саморозвитку і самовдосконалення.
Дуже важливо, щоб кожне відкриття для дитини, диво, раніше невідоме, кликало до самоаналізу, подальшому розвитку. Тільки в цьому випадку можна досягти позитивного результату, виробити у малюків чітке і постійне бажання бути здоровими, спритними, бадьорими, веселими, зробити здоров'я предметом постійної турботи дитини, а не тільки батьків. Дитина вчиться аналізувати кожне явище, дія з точки зору корисності або шкідливості, вчиться цінувати життя і здоров'я що і є основним завданням дошкільного навчального закладу та сім'ї.
Сучасні батьки, з одного боку, досить освічені люди, а з іншого - вони мало поінформовані з питань педагогіки, психології, фізіології та інших областей знань.
Психолого-педагогічну інформацію батьки можуть отримувати з різноманітних джерел: періодична преса, теле - і радіопередачі, науково-популярна література, мережа Інтернет. Але всі батьки вашої групи користуються такими можливостями? Більш доступний спосіб спілкування з вами, шановні педагоги. І саме від нас залежить, якою людиною стане сьогоднішній малюк
Форми та види роботи з сім'єю
№ п/п | Форми | Види |
1 | 2 | 3 |
1. | Інтерактивна |
• анкетування; • інтерв'ювання; • дискусія; • круглі столи; • консультації фахівців. |
2. | Традиційна |
• батьківські збори «Ми за здоровий спосіб життя», «День відкритих дверей»; • сімейні спортивні змагання; • акція «Здоровий спосіб життя»; • вечори розваг «В гостях у доктора Айболита». |
3. | Просвітницька |
• використання ЗМІ для висвітлення діяльності ДНЗ з формування ЗСЖ у дітей; • організація клубу «Здорова родина»; • випуск бюлетенів, інформаційних листків; • стенд «Здоров'я з дитинства»; • куточок в групах. |
4. | Державно -громадська. | • створення творчої ініціативної групи «Ми за здоровий спосіб життя». |
Література:
1. Красновський Л. Про батьківських зборах //Виховання школярів - 2003. - № 5.
2. Про організації батьківського всеобучу в загальноосвітніх закладах // Виховання школярів - 2004. - № 6.
3. Нетрадиційні форми проведення батьківських зборів // Соціальна педагогіка - 2005. - № 3.
До роботи додається презентація.
Читайте також: