Свіжі публікації

«Діалог як форма роботи з сім'єю. Педагогічні ідеї щодо підвищення батьківської активності»

В даний час актуальною вважається завдання по здійсненню взаємодії ДНЗ з родинами вихованців. Різні форми роботи дитячого садка з сім'єю дозволяють перебудувати взаємовідносини суб'єктів, організувати взаємну активність, відповідальність і здатність усвідомлення результатів у процесі виховання дитини в ДНЗ і сім'ї.

Численні дослідження показують, що успіх взаємодії педагогів і батьків на 80 % залежить від її комунікативної компетентності. Невміння педагогів спілкуватися з батьками (і навпаки) може виявитися однією з вирішальних причин нерозуміння, пасивності, що в результаті нерідко призводить до повного заперечення значущості діалогу обома сторонами.

Комунікативна компетентність педагога полягає в тому, що ініціативність тут виступає як спосіб управління процесом спілкування.

Сучасні психолого - педагогічні дослідження показують, що педагог може по - різному виступати у процедурі спілкування:

- по - перше, може бути ініціатором;

- по - друге, суб'єктом;

- по - третє, у різних ситуаціях виступати або активним або пасивним учасником взаємодії.

Можна сказати, що сама система взаємодії педагогів і батьків здійснюється через правильно організовану систему спілкування.

Ініціатива у спілкуванні дає можливість педагогу вирішити цілий ряд стратегічних і тактичних завдань:

1. забезпечити керуючу роль у процесі спілкування;

2. додати педагогічно доцільне напрям формам спілкування з батьками;

3. відповідно настроїв, почуттів і діяльності, як своєї, так і батьків, створити потрібний соціально - психологічний клімат, що налаштовує на обговорення конкретної ситуації.

Існують стійкі й перевірені способи завоювання ініціативи у спілкуванні:

- оперативність при організації початкового контакту з батьками;

- оперативний підхід від організаційних процедур (вітання, запрошення) до ділового та особистісного спілкування;

- відсутність проміжних зон між організаційними і змістовними моментами на початку взаємодії;

- оперативне досягнення соціально - психологічної єдності з батьками, формування почуття «ми»;

- подолання стереотипних і ситуативних негативних установок по відношенню до деяким батькам;

- постановка завдань і питань, які вже в початковий момент взаємодії здатні мобілізувати батьків;

- увага до зовнішності: охайність, підтягнутість, зібраність, активність, доброзичливість, чарівність;

- використання мовленнєвих і невербальних засобів взаємодії, активне включення міміки, микромимики, контакт очима;

- вміння «транслювати» батькам власну зацікавленість і прихильність до дітей;

- знаходження яскравих, привабливих прикладів, показ досягнень дітей;

- розуміння ситуативної внутрішньої настроєності батьків, облік цього стану, передача їм цього розуміння;

- досягнення загальної та ситуативної взаєморозуміння, формує у батьків потреба у взаємодії з педагогом.

В системі щоденного взаємодії батьків і педагогів спілкування починається з того, що вони відчувають певну потребу в діяльності, що передбачає спілкування, тобто в діалозі.

Діалог - це розмова двох або більше людей, бесіда, вільний обмін думками, часто доповнюють характеристики різних сторін тієї проблеми, про яку йде мова. Спору при цьому не виникає, так як кожен учасник розмови висловлює свою точку зору.

Розвитку комунікативної компетентності батьків сприяє цілеспрямована діяльність, пов'язана з підвищенням активності їх участі в житті дітей в дитячому садку. Зокрема, необхідно створювати безліч ролей для батьків та умови для їх реалізації. Батьки можуть грати формальні і неформальні ролі в житті дитячого саду.

Наприклад:

1. Гість групи - необхідно заохочувати прихід батьків в групу для спостереження за дітьми та ігри з ними.

2. Доброволець - у батьків і дітей можуть бути спільні інтереси і вміння. Дорослі можуть надавати допомогу вихователям в групі, брати активну участь у виставах, сприяти організації заходів, забезпечувати транспортом, допомагати прибирати, облаштовувати і прикрашати групові приміщення.

3. Співпраця батьків один з одним - це допомога більш досвідчених батьків початківцям. Групова діяльність може включати зборів для спілкування або надання підтримки.

Педагогічні ідеї щодо підвищення батьківської активності.

Наведені нижче приклади спрямовані на перенесення смислового навантаження, ініціативи спілкування батьків і звільнення педагогів від установки «заманювати», «залучати», «(за)мотивувати батьків на активну участь в житті їх дітей у дошкільному освітньому установі.

1. Навчання батьків практичних умінь - педагог показує батькам оптимальні прийоми спілкування з дитиною або способи догляду за ним. Слід дотримувати стислість при показі прийомів.

2. Метод імітації робочого дня вихователя - серед батьків проводиться конкурс «якби я був вихователем». Змагання проходить за кількома напрямками:

- прийом дітей;

- організація гри;

- складання плану робочого дня для показу батькам і т.д.

3. Аналіз дитячих висловлювань, дитячого поведінки, творчості - батьки знайомляться з відеозаписами або іншими матеріалами, зібраними педагогами, розглядають і обговорюють дитячі вироби, колективні роботи, дають оцінку умінь і навичок, розвитку, вихованості дітей, формулюють конкретні пропозиції на допомогу вихователю, який працює з дітьми.

4. Етюд - бесіда - робота ведеться у відповідності з вибраною темою:

- «Найсумніший день моєї дитини»;

- «Улюблена гра моєї дитини»;

- «Моя дитина більше всього любить, коли я ... » і т. п.

5. Есе на задану тему - наприклад, теми можуть бути такими:

- «Яким я хочу бачити свою дитину»;

- «Кришталеві спогади дитинства» і т.п.

6. Лист дитині про любов - батьки пишуть листа в стилі звернення до дитини в день повноліття зі спогадами про його дитинство і побажаннями, якими вони хочуть бачити його в майбутньому. Лист можна урочисто «замурувати» в спеціальну колбу або коробку, оформлену дитиною разом із батьками.

7. Чарівна квітка мудрості - у приймальні вивішується стенд, на якому намальований великий квітка. У серцевині квітки позначена проблема, з якою батькам пропонується висловитися. Пелюстки квітки порожні. Батьки записують на них поради, афоризми і побажання з обраної теми. Наприклад:

- «Дитячі капризи»;

- «Я знаю, як навчити дитину допомагати дорослим»;

- «Коли у нас народилася друга дитина, ми...»;

- «Щоб дитина не хворіла» і т.п.

8. Недописаний теза - на стенді розміщується фраза, наприклад:

- «Щаслива сім'я - це...»;

- «Хороший вихователь - це...»;

- «Сімейні традиції - це..» і т.п.

Батьки продовжують пропозицію. Подібні недописані тези можуть бути позиціоновані як теми майбутніх батьківських зборів.

9. Педагогічне інтерв'ю батьків - записується на магнітофон, відеокамеру. Може бути використано на батьківських зборах, конференціях, семінарах. Теми інтерв'ю можуть бути різні:

- «Яким би ви хотіли бачити вашої дитини?» ;

- «Яким повинен бути ідеальний вихователь моєї дитини?» і т.п.

10. Портрет ідеального батька - у приймальні вивішується аркуш із зображенням контурів фігури людини. Батьки записує на аркуші риси ідеального батька. Використовується лист при особистих бесідах, під час консультацій, нарад.

11. Портрет ідеального вчителя - адміністратора вивішується аркуш із зображенням контурів фігури людини. Батьки записує на аркуші риси ідеального вихователя. Використовується лист при проведенні педрад, нарад.

12. Клуб «Бабусині пироги» - організовується клуб спілкування для бабусь, де бабусі діляться порадами, рецептами.

13. Географічна карта мого родоводу - у групі на карті діти позначають місця, звідки приїхали їхні предки, спеціальними фішками, які виготовляються в сім'ях. Обговорення цих місць проводиться на заняттях, під час бесіди з батьками, самостійної діяльності дітей.

14. Презентація довгожителя сім'ї (книга, ялинкова іграшка, лялька тощо) - готується спільно з батьками, захищається в будь-якій формі: газети, буклету до відеопремьери або сімейного спектаклю.

15. Фотоконкурс «Моя мама - професіонал» - виставка фотографій, на яких мами зняті на робочих місцях і описами важливість їхньої професії.

16. Вручення медалей батьківської гордості - нагорода «Дитяча долонька» вручається після благополучного закінчення періоду адаптації до ДНЗ. «Медаль батьківської слави» видається на випускному вечорі. «Медаль гордості» отримують батьки за успіхи дитини і т.п.

17. Талісман або оберіг на щастя вашій сім'ї - батьки разом з дітьми розробляють сімейний талісман, наповнюючи його зрозумілим тільки їх сім'ї глуздом. Це можуть бути: побажання здоров'я, виконання мрії. Поміщається талісман у кабінці дитини або в особистій скриньці «скарбниці» дитини (за наявності таких у групі).

Таким чином, на конкретних прикладах ми показали, яким чином можливо перебудувати існуючу практику роботи дитячого садка з сім'єю. Необхідно відійти від традиційного розуміння роботи з батьками та орієнтуватись на роботу з підтримки сім'ї та допомогу в реалізації ініціатив батьків. А для цього потрібно підвищити активність батьків і надати їм відповідну простір в дитячому садку для самореалізації.

Література:

1. Давидова, О.І. Компетентнісний підхід в роботі дошкільного навчального закладу з батьками[Текст] / О.И.Давыдова. - СПб.: ТОВ «ВИДАВНИЦТВО ДИТИНСТВО-ПРЕС», 2013. - 128с.
  2. Хаснутдинова, С.Р. Пошук активних форм взаємодії дитячого садка з батьками. [Текст] / С. Р. Хаснутдинова // Вихователь ДНЗ. - 2011. -№11. - С. 82 - 97.
  3. Кан - Калик, В.А. Тренінг професійно - педагогічного спілкування (методичні рекомендації). - М, 1990.

Читайте також:

© Vihovateli.com.ua 2014 - сайт для вихователів дитячих садків.