|
«Батьківські збори з елементами практикуму в старшій групі
«Здоров'я дитини - основа майбутнього»
Форма проведення: Батьківські збори з елементами практикуму.
Аудиторія: батьки вихованців старшої групи.
Кількість учасників: 20 батьків вихованців, 2 вихователя групи, медсестра, музичний керівник, інструктор з фізичного розвитку.
Завдання:
1. Ознайомити батьків вихованців з основними факторами, що сприяють зміцненню та збереженню здоров'я дошкільнят в домашніх умовах та умовах дитячого саду.
2. Формувати у батьків мотивацію здорового способу життя, відповідальність за своє здоров'я і здоров'я своїх дітей.
3. Підвищити педагогічну майстерність батьків з використання здоров'язберігаючих технологій в домашніх умовах.
Очікувані результати: Розширення уявлень у батьків мотивації до здорового способу життя, формування відповідальності за здоров'я дітей, використання батьками здоров'язберігаючих технологій в домашніх умовах.
Інформаційно-технічне обладнання: Музичний центр, інтерактивна дошка, комп'ютер.
Матеріали та обладнання: папір А4, авторучки, роздруківки з вправами.
Вихователь повідомляє батькам тему батьківських зборів "Здоров'я дитини - основа його майбутнього".
Інформує батьків про те, що в дошкільному дитинстві закладається фундамент здоров'я дитини, відбувається його інтенсивне зростання і розвиток, формуються основні рухи, постава, а також необхідні навички і звички, що набуваються базові фізичні якості, виробляються риси характеру, без яких не можливий здоровий спосіб життя.
Від того, наскільки успішно вдасться сформувати і закріпити навички здорового способу життя у дітей, залежить в подальшому реальний образ життя і здоров'я людини.
Старша медсестра повідомляє про «Результати аналізу захворюваності дітей» і відповідає на запитання батьків. Показує батькам точковий масаж.
Вихователь пропонує батькам вихованців взяти участь у батьківських зборах з елементами практикуму.
Педагог пропонує батькам відповісти на питання: «Що таке здоров'я?» Відповіді пропонує записати.
Бажаючі зачитують свої варіанти.
Наприклад:
- Здоров'я - сила і розум, настрій, емоційний стан.
- Здоров'я - це краса.
- Здоров'я - це щастя.
- Здоров'я - це багатство.
Вихователь пропонує відповісти на питання: «Що потрібно робити, щоб бути здоровим дорослим і дітям?».
Батьки радяться, записують відповіді і зачитують їх.
Наприклад:
а) Стежити за фізичним станом;
б) Не займатися самолікуванням;
в) Стежити за станом зубів;
г) Чергувати види діяльності.
Педагог пропонує батькам на підставі відповідей конкурсів скласти «Закони здоров'я»
Вихователь повідомляє батькам про те, що чимало прислів'їв та приказок про здоров'я складено російським народом.
Батькам пропонується назвати прислів'я та приказки, в яких йдеться про здоров'я.
Батьки по черзі називають свої прислів'я та приказки.
Наприклад:
а) «Здоров'я-дорожче золота».
б) «Здоров'я, ні за які гроші не купиш».
в) «Бережи ніс у білий мороз».
г) «Хто не хворіє, той здоров'я ціни не знає».
Далі вихователь повідомляє батькам, що вимушена статична поза, розумова робота веде до стомлення, знижує рівень працездатності. Із-за обмеженої амплітуди рух зменшується рухливість суглобів, порушується надходження кисню до головного мозку внутрішнім органам. Для того, щоб уникнути цих негативних явищ, необхідно навчитися і навчити наших дітей чергувати розумову напругу з фізичною роботою. До таких видів активного відпочинку можна віднести фізичні хвилинки і динамічні паузи.
Педагог пропонує провести батькам динамічну паузу (Будь физминутку). Допомогу в її проведенні надає музичний керівник.
Батькам пропонується провести гру «Візьмемося за руки».
(Всі стоять в колі. Кожен учасник команд вимовляє слова з побажанням здоров'я сусідові праворуч і бере його за руку. Дія відбувається до тих пір, поки коло не замкнеться)
Підводячи підсумок зборів, педагог рекомендує батькам використовувати здоров'езберігаючи технології в домашніх умовах. Вдома можна докладно ознайомитися з вправами, які педагоги застосовують на заняттях для зняття м'язового і емоційної напруги, для профілактики зниження гостроти зору і плоскостопості. (Роздають батькам роздруковані аркуші з матеріалом).
Читайте також: