Свіжі публікації

Батьківські збори з використанням здоров'язберігаючих технологій «Здоров'я в порядку - спасибі зарядці»

(середня група)

Мета: формування у дітей та батьків звички до здорового способу життя.

Завдання:

• познайомити з різними формами оздоровлення організму;
  • ознайомлення з доступними способами зміцнення здоров'я;
  • сприяти отриманню практичних навичок з проведення оздоровчих заходів в домашніх умовах.

Форма проведення: семінар - практикум.

Обладнання: масажні доріжки, проектор, масажні м'ячики, музичний супровід.

Учасники: вихователі, батьки, діти, музичний керівник.

План проведення:

1. Вступна частина.

2. Педагогічний всеобуч «Рух - це життя» з презентацією.

3. Практикум.

4. Заключна частина.

Хід заходу

I. Підготовчий етап

Підготовка дітей до показу різних видів гімнастики і самомасажу (ранкова гімнастика; точковий самомасаж «Гномики»; дихальна гімнастика; масаж з м'ячиками).

II. Організаційний етап

Підготувати музичний зал та необхідне обладнання; педагоги і діти в спортивній формі.

III. Вступна частина

Звучить музична заставка «Це нове покоління».

Вихователь. Хто не знає, що рух корисно для здоров'я?! І про важливість здорового харчування ми теж чули. Ну а те, що розслаблення - це бальзам для душі і тіла, кожен напевно відчув на собі. Лише той, хто займається спортом і багато рухається, дійсно піклується про своє здоров'я.

IV. Педагогічний всеобуч «Рух - це життя» з презентацією.

Вихователь. Завдання дитячого саду - це охорона і зміцнення фізичного та психічного здоров'я дітей, їх фізичний розвиток. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі різні форми роботи, які проводяться в нашій групі, для зміцнення здоров'я. Але спочатку дайте відповідь мені на запитання: «Що ж таке здоров'я?» (відповіді батьків)

А тепер подивіться і послухайте, що говорять про здоров'я хлопці (2 слайд мультимедіа).

Всі відповіді звичайно вірні, давайте підсумуємо наші відповіді, що ж таке Здоров'я?! (3 слайд мультимедіа).

Якщо ми хочемо виростити здорове покоління дітей, то ми повинні навчити дитину бути здоровим». Здорова дитина - щастя сім'ї (4 слайд мультимедіа). В рамках нашої групи ми реалізували проект «Здорові діти - здорове суспільство», в якому ми виділи чотири пріоритетні напрями: (5 слайд мультимедіа)

• Гігієнічне виховання дошкільнят (формування ЗСЖ);
  • Лікувально-профілактичне;
  • Забезпечення психологічної безпеки особистості дитини;
  • Фізкультурно-оздоровча спрямованість навчально-освітнього процесу у ДНЗ, сім'ї.

Гігієнічне виховання. Тут ми привчаємо дітей мити руки перед їжею, вмиватися, якщо забруднився, полоскати рот після їжі (6 слайд мультимедіа), проводимо різні бесіди на тему здоров'я. Для вас, батьки, ми пропонуємо консультації «Особиста гігієна дітей», «Основи здорового способу життя», «Вітаміни» та ін.

Лікувально-профілактичне. Прийом вітамінного напою, ходіння по масажних ребристим доріжках (7 слайд мультимедіа); вправи на релаксацію для зняття напруги (8 слайд мультимедіа); сухий басейн - сприяє зняттю втоми, розслабленню м'язів плечового пояса (9 слайд мультимедіа); точковий масаж, самомасаж; а також обов'язкове провітрювання приміщення.

Забезпечення психологічної безпеки особистості дитини. Ігрові вправи на розвиток емоційної сфери (10, 11 слайд мультимедіа); ігри-тренінги на придушення негативних емоцій і зняття невротичних станів (12 слайд мультимедіа); використання музики в повсякденному вільної і самостійної діяльності.

Фізкультурно-оздоровча спрямованість навчально-освітнього процесу у ДНЗ, сім'ї. Це різні ранкові гімнастики, дихальні, пальчикові, бадьорі, гімнастика для очей, рухливі ігри, фізкультхвилинки і динамічні паузи (13 слайд мультимедіа). Надалі сподіваємося на спільні туристичні походи.

V. Практикум.

• Комплекс ранкової гімнастики

Вихователь. Ми проводимо ранкову гімнастику щодня. Тривалість зарядки 8-10 хвилин. Зараз наші хлопці покажуть, як ми робимо ранкову гімнастику. Зустрічайте.

До зали входять діти під музичний супровід «На зарядку!»

• Дихальна гімнастика

Вихователь. Після зарядки або фізичних вправ потрібно відновити дихання, і зараз ми з хлопцями покажемо, як це необхідно робити.

Дихальна мовна гімнастика «Вітерець» під музичний супровід.

• Точковий масаж

Вихователь. Для профілактики простудних захворювань необхідно робити точковий масаж. Ми вам зараз покажемо, як можна робити такий масаж, а ви виконуйте його разом з нами.

Діти сідають на пуфики на підлогу і виконують точковий масаж «Гномик».

• Масаж ступень

Вихователь. Ну і, звичайно ж, для того, щоб ніжки були здоровими і красивими необхідно робити масаж ступень. Ми з хлопцями робимо такі вправи з масажними м'ячиками. Це не складне вправу можна проводити і вдома з дітьми.

Хлопці сідають на підлогу, на пуфи і виконують масаж ступень під музичний супровід.

• Музична фіз. хвилинка з використанням мультимедіа

Вихователь. А тепер пропоную всім батькам вийти і разом з нами станцювати танець «Маленьких каченят», а допомагати нам у цьому будуть ось такі герої - курчата.

На мультимедіа виводиться фіз. хвилинка і діти з батьками виконують рухи під музику.

VI. Заключна частина.

Вихователь. У висновку хочеться сказати, що існує безліч інших видів гімнастики, які ми застосовуємо в нашій роботі.

А зараз я хочу запропонувати вам оцінити нашу роботу і висловити свою думку про проведений зборах, приклеївши на інформаційний лист сердечка трьох кольорів, де червоне сердечко - дуже цікаво, сподобалося, дізналися, що то нове; жовте - так собі, все знайоме, все вже знали; синє - не сподобалося, можна було і не приходити, нічого нового не дізналися.

Дякую всім за активну участь.

Рішення поточних питань. Індивідуальне консультування.

Література.

1. Чиркова С.В. Батьківські збори в дитячому садку. - Москва. «ВАКО». 2009 р.
  2. Подільська Е. Лікувальна гімнастика // Дошкільне виховання. 2005.-№8

Читайте також:

© Vihovateli.com.ua 2014 - сайт для вихователів дитячих садків.