|
Групова консультація
«Вплив тривожності на взаємовідносини в сім'ї»
Вступ. Здравствуйте шановні батьки! Я рада бачити Вас, тема нашої зустрічі звучить «Вплив тривожності на взаємовідносини в сім'ї».
Вправа-асоціації (тривожність - це.....) Які асоціації у Вас виникають на слово тривожність.
У психологічному словнику дано таке визначення тривожності: це «індивідуальна психологічна особливість, яка полягає в підвищеній схильності відчувати занепокоєння в самих різних життєвих ситуаціях, в тому числі і таких, які до цього не привертають».
Тривожність - індивідуальна психологічна особливість, що виявляється в схильності до частих і інтенсивних переживань стану тривоги, а також в низькому порозі її виникнення. Ситуативна тривожність не буває тривалою. Вона виникає в нових обставинах, незнайомих раніше дитині, мобілізуючи психічні процеси. Проте при ознайомленні дитини з цими обставинами, ситуативна тривожність проходить. Якщо, як це часто трапляється, умови життя не сприяють зменшенню тривожності, тоді ситуативна тривожність набуває стійкий характер, вона стає особистісною характеристикою людини, і приречена на постійне посилення, приводячи в рух всі ті процеси, які утворюють невроз.
Слід відрізняти тривогу від тривожності. Якщо тривога - це епізодичні прояви неспокою, хвилювання дитини, то тривожність є стійким станом. Тривога - це комбінація деяких емоцій, а страх - лише одна з них.
Діагностика батьків. Прочитайте уважно кожне з наведених нижче пропозицій і підкресліть відповідну цифру праворуч залежно від того, як ви себе відчуваєте зазвичай! Над питаннями довго не замислюйтесь, оскільки правильних і неправильних відповідей немає.
№ |
Пропозиція |
майже ніколи |
іноді |
часто |
майже завжди |
1 |
Я відчуваю задоволення |
1 |
2 |
3 |
4 |
2 |
Я швидко втомлююся |
1 |
2 |
3 |
4 |
3 |
Я легко можу заплакати |
1 |
2 |
3 |
4 |
4 |
Я хотів би бути таким же щасливим, як і інші |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Буває, що я програю через те, що недостатньо швидко приймаю рішення. |
1 |
2 |
3 |
4 |
6 |
Я відчуваю себе бадьорим |
1 |
2 |
3 |
4 |
7 |
Я спокійний, холоднокровний і зібраний. |
1 |
2 |
3 |
4 |
8 |
Очікування труднощів дуже турбує мене |
1 |
2 |
3 |
4 |
9 |
Я занадто переживаю через дрібниці |
1 |
2 |
3 |
4 |
10 |
Я цілком щасливий |
1 |
2 |
3 |
4 |
11 |
Я приймаю все близько до серця |
1 |
2 |
3 |
4 |
12 |
Мені не вистачає впевненості в собі |
1 |
2 |
3 |
4 |
13 |
Я відчуваю себе у безпеці |
1 |
2 |
3 |
4 |
14 |
Я намагаюся уникати критичних ситуацій і труднощів |
1 |
2 |
3 |
4 |
15 |
У мене буває хандра |
1 |
2 |
3 |
4 |
16 |
Я буваю задоволений |
1 |
2 |
3 |
4 |
17 |
Всякі дрібниці відволікають і хвилюють мене |
1 |
2 |
3 |
4 |
18 |
Я так сильно переживаю свої розчарування, що потім довго не можу про них забути |
1 |
2 |
3 |
4 |
19 |
Я урівноважений людина |
1 |
2 |
3 |
4 |
20 |
Мене охоплює сильне занепокоєння, коли я думаю про свої справи і турботи |
1 |
2 |
3 |
4 |
Обробка результатів: Підсумуйте окремо закреслені числа виділених питаннях і не виділені. Потім із суми виділених відняти суму невиділених і додати 35.
Інтерпретація:
До 30 балів - низька тривожність. Людина стійкий, спокійний, врівноважений
31 - 43 бали - помірна тривожність. Така людина здатна справлятися з ситуацією і керувати своїми емоціями.
Понад 44 балів - підвищена тривожність, постійно дестабілізує особистість.
46 до 54 балів витрачають на свої страхи і переживання (зауважте даремно) стільки енергії, скільки її вистачило б на перекопування однієї сотки городу.
Звище 54 балів, витрачають у три рази більше. Звідки ж тоді у людини візьмуться сили на справи? Подумайте про себе! Займіться собою! Інакше ніхто вам не зможе допомогти.
Виділимо дві основні групи причин тривожності:
- Біологічні, пов'язані швидше за все типом нервової системи;
- Соціальні, детерміновані дитячо-батьківськими відносинами (симбіоз, гиперсоциализация, відкидання або їх комбінація).
Тривожність дитини багато в чому залежить від рівня тривожності оточуючих дорослих. Висока тривожність педагогів чи батьків передається дитині. Більш тривожними в дошкільному віці є хлопчики.
Цікавий той факт, що після розлучення батьків, коли, здавалося б, в сім'ї закінчилися скандали, рівень тривожності дитини не знижується, а, як правило, різко зростає. Психолог Є.Ю. Брель виявила і таку закономірність: тривожність дітей зростає в тому випадку, якщо батьки не задоволені своєю роботою, житловими умовами, матеріальним становищем. Може бути, саме тому в наш час число тривожних дітей неухильно зростає.
Авторитарний стиль батьківського виховання в родині теж не сприяє внутрішньому спокою дитини.
Серед матерів дітей багато неспокійних, невпевнених людей, що мають різного роду побоювання. Існує думка, що навчальна тривожність починає формуватися вже в дошкільному віці. Цьому може сприяти як спосіб роботи вихователя, так і завищені вимоги до дитини, постійні порівняння його з іншими дітьми.
Вплив підвищеної тривожності на розвиток дитини велике. Так, висока ступінь тривожності може позначитися на формуванні дивергентного (тобто, креативного, творчого) мислення, для якого природні такі особистісні риси, як відсутність страху перед новим, невідомим. Тривожні стани призводять до зниження ефективності діяльності, до поганої зосередженості, концентрації уваги в процесі діяльності. Висока тривожність також може служити основою появи труднощів у спілкуванні у дитини. По-перше, тривожний дитина може створювати певний емоційний дискомфорт у спілкуванні. По-друге, тривожність спільно з заниженою самооцінкою може перешкоджати зав'язування контакту.
На жаль, для батьків особливих дітей виховання їх часто організовано так, щоб навчити дитину тільки думати, міркувати, вирішувати завдання, ніби мова йде про вдосконалення комп'ютера, і рідко можна бачити приклади того, що хтось серйозно зайнятий емоційним комфортом дітей, що хтось серйозно вважається з їх настроєм, бажаннями, почуттями. І як часто діти з тугою дивляться на дорослих, мріє скоріше вирости, щоб не ходити в дитячий садок, школу і не вчити віршики і таблицю множення. І часто у них є можливість відчути, усвідомити та й просто згадати, що відбувалося з ним вчора, сьогодні?
Діагностика тривожності у дітей (заповнюють батьки).
Критерії визначення тривожності у дитини.
Якщо у дитини спостерігається критерій, то навпаки затвердження ставиться «+», якщо не спостерігається, то «-».
1. Постійне занепокоєння.
2. Труднощі, іноді неможливість сконцентруватися на чому-небудь.
3. М'язове напруження (наприклад, в області обличчя, шиї).
4. Дратівливість.
5. Порушення сну.
Інтерпретація результатів:
Можна припустити, що дитина тривожний, якщо хоча б один із критеріїв, перерахованих вище, постійно проявляється в його поведінці - середній рівень тривожності, 2-3 «+» - підвищений, 4-5 «+» - високий.
Сприятливий психологічний клімат у сім'ї сприяє гармонійному розвитку особистості дитини та зниження рівня тривожності.
Батькам слід якомога більше спілкуватися зі своїми дітьми, влаштовувати спільні свята, походи в зоопарк, в театр, на виставки, частіше вибиратися на природу.
Оскільки у тривожних дітей часто з'являється потреба когось любити і пестити, то добре б мати в будинку власних тварин: кішку, собаку, хом'ячка або папужки.
Спільний догляд за улюбленим вихованцем допоможе вибудувати партнерські стосунки у формі співпраці між батьками і дитиною.
Якщо ви морально готові допомогти дитині, але не знаєте з чого почати, то зверніться до казок. Так, дійсно, найпростіший і доступний матеріал для зниження тривожності знаходиться у вас під рукою.
Дійсно, всі ми читаємо дітям казки, але читаємо по-різному. Деякі з нас, читаючи третій раз «Буратіно» роблять це швидко, лише б відв'язатися. Інші роблять це з виразом, дотримуючись певні інтонації в голосі. І лише треті не тільки інтонують, дотримуються паузи і т. д., але ще і обговорюють з дитиною те, що тільки що прочитали.
Отже, якщо проаналізувати ці приклади, то в першому випадку діти крім певної інформації, яка до того ж погано засвоюється через відсутність емоційної значущості, практично нічого не отримують. Другі, отримують емоційне насичення, задоволення від прочитаного, вони можуть асоціювати себе з будь-яким героєм цієї книги. Але в тому - то і справа, що з будь-яким, т. к. таке прочитання не завжди буде сприяти розвитку моральних якостей дитини. В даному прикладі він може асоціювати себе з Карабасом Барабасом, тобто з негативним персонажем через мотиву влади, грошей і, отже, це позначиться на поведінці дитини. У третьому випадку у дитини знижується тривожність, зменшується кількість страхів з-за впевненості, що щоб не сталося, все закінчиться добре.
Та насправді такий спосіб є досить ефективним на першому етапі вашої роботи по зниженню тривожності у дитини. Для його реалізації можна брати будь-які дитячі книги і спробувати розібратися в них, кінець книги обов'язково повинен бути щасливим. Ефективніше буде, якщо не тільки ви будете міркувати про сюжет казки, але і залучати до цієї справи дитини, заохочувати її ініціативу, міркування.
Крім цього, можна разом з дитиною трошки пограти. Однією з ігор, що сприяють зняттю страху, зменшення тривожності є малювання або ліплення страхів.
№ |
Пропозиція |
майже ніколи |
іноді |
часто |
майже завжди |
1 |
Я відчуваю задоволення |
1 |
2 |
3 |
4 |
2 |
Я швидко втомлююся |
1 |
2 |
3 |
4 |
3 |
Я легко можу заплакати |
1 |
2 |
3 |
4 |
4 |
Я хотів би бути таким же щасливим, як і інші |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Буває, що я програю через те, що недостатньо швидко приймаю рішення. |
1 |
2 |
3 |
4 |
6 |
Я відчуваю себе бадьорим |
1 |
2 |
3 |
4 |
7 |
Я спокійний, холоднокровний і зібраний. |
1 |
2 |
3 |
4 |
8 |
Очікування труднощів дуже турбує мене |
1 |
2 |
3 |
4 |
9 |
Я занадто переживаю через дрібниці |
1 |
2 |
3 |
4 |
10 |
Я цілком щасливий |
1 |
2 |
3 |
4 |
11 |
Я приймаю все близько до серця |
1 |
2 |
3 |
4 |
12 |
Мені не вистачає впевненості в собі |
1 |
2 |
3 |
4 |
13 |
Я відчуваю себе у безпеці |
1 |
2 |
3 |
4 |
14 |
Я намагаюся уникати критичних ситуацій і труднощів |
1 |
2 |
3 |
4 |
15 |
У мене буває хандра |
1 |
2 |
3 |
4 |
16 |
Я буваю задоволений |
1 |
2 |
3 |
4 |
17 |
Всякі дрібниці відволікають і хвилюють мене |
1 |
2 |
3 |
4 |
18 |
Я так сильно переживаю свої розчарування, що потім довго не можу про них забути |
1 |
2 |
3 |
4 |
19 |
Я урівноважений людина |
1 |
2 |
3 |
4 |
20 |
Мене охоплює сильне занепокоєння, коли я думаю про свої справи і турботи |
1 |
2 |
3 |
4 |
Критерії визначення тривожності у дитини.
Якщо у дитини спостерігається критерій, то навпаки затвердження ставиться +, якщо не спостерігається, то «-».
1. Постійне занепокоєння.
2. Труднощі, іноді неможливість сконцентруватися на чому-небудь.
3. М'язове напруження (наприклад, в області обличчя, шиї).
4. Дратівливість.
5. Порушення сну.
Психокорекційна метафора
Жила - була дівчинка (хлопчик, залежно від статі дитини). І все у неї було добре до тих пір, поки в її життя не з'явилося справжнє «страховисько». Він підкрався до неї несподівано та так, що вона не встигла навіть як слід підготуватися до зустрічі з ним, розгубилася і не знайшла сил заперечити йому. Дівчинка дуже злякалася і дала собі слово: відтепер обходити стороною це «страховисько». Але чим більше вона намагалася уникати його, тим частіше воно траплялося на її шляху. Зрештою, вона так втомилася від свого страху, що вирішила сама вийти до нього на зустріч і раз і назавжди з'ясувати стосунки: поглянути відкрито йому в очі, а далі будь що буде...
Як вирішила - так і зробила. Вийшла з хати і стала кликати свою «страховисько», що є сили...
Але воно мовчало і навіть носа свого не показувало чомусь! Зате на її заклик відгукнувся мудрий «чарівник» (або фея, якщо текст читає жінка), торкнувся її своєю рукою (в цей момент обов'язково доторкніться до дитини рукою) і сказав: «Ось, відчуваєш, який ти можеш бути сильною! А щоб ти була такою завжди, коли захочеш, я передам тобі частину моєї сили і надійності. Відтепер щоразу, зустрічаючи на своєму шляху «страховисько», ти будеш випромінювати всім своїм тілом моє невидиме сяйво, яке поглине всі задуми твоїх ворогів, зробить їх слабкими і безвольними. Іди і пам'ятай, що все, що тобі треба, тепер є всередині тебе!»
І дівчинка пішла. Багато їй потім в житті зустрічалося поганого та злого, але все це проходило повз неї мабуть, відчувало, яка тепер у неї є сила.
Читайте також: