|
Педагогічна вітальня на тему: «В здоровому тілі - здоровий дух»
На сучасному етапі роботи ДНЗ актуальна тема взаємодії всіх учасників освітнього процесу. Саме тому, найбільш значущим напрямком вважаю співпраця з сім'єю вихованців. У своїй роботі використовую різноманітні форми взаємодії з батьками, але найбільш ефективною, на мій погляд, є «Педагогічна вітальня».
Саме тому, 25 вересня 2012року на базі муніципального бюджетного дошкільного навчального закладу центру розвитку дитини-дитячого садка №34 «Чебурашка» була проведена педагогічна вітальня на тему : «В здоровому тілі-здоровий дух», де батькам і дитині відводяться провідні ролі, їм належить ініціатива. Я, в свою чергу, виконувала роль консультанта, який постачає батьків необхідними відомостями.
На нашій зустрічі діти і батьки разом співали, грали, виконували вправи з елементами чергування напруги і розслаблення м'язів, а підсумком стала творча діяльність-створення індивідуальної роботи з використанням нетрадиційних образотворчих технік.
В основі моєї роботи лежить принцип взаємодії дитини з батьками. Саме «Педагогічні вітальні» сприяють формуванню у батьків потреби в частому спілкуванні з дітьми, підвищення педагогічних знань батьків, допомагають їм усвідомити важливість дошкільного періоду дитинства як базової щаблі розвитку особистості дитини. Вихідною передумовою підбору тематики зустрічей є моніторинг батьків з питань виховання та розвитку особистості.
«У здоровому тілі - здоровий дух»
Обладнання і матеріали: 4 великих листа ватману, склеєних між собою; гуаш; кисті; стаканчики-непроливашки з водою; штучний квітка; програвач; музичні записи.
Хід
Вид діяльності |
Зміст |
Методичні рекомендації |
|
Вітання |
|||
П.: Давайте всі ми станемо в біль- ликий коло і будемо вітати один одного красиво (наприклад, реверансом або поклоном). Молодці! Сьогодні ми будемо грати і відпочивати. Людина не може знаходитися в посто- янном русі - він втомиться! Розслаблення і відпочинок просто необ- ходимы, щоб набратися сил, щоб настрій був гарний, а здоро- вйо - міцне! |
|||
Гра «Струм». |
П.: Беремося за руки. Струм дуже швидко біжить по ланцюгу. Наші руки - це наша ланцюг. Передаємо один одному свої керів- потиску. |
Гра проводиться 2-3 рази. |
|
Основна частина |
|||
Гра «Будь уважний». |
П.: Зараз (батьки і діти) будемо крокувати по колу. Як тільки я вимовлю яке-небудь слово, ви повинні показати певне дія: на слові «зайчики» - при- гать, на слові «конячки» - вдаряти «копитом» про стать, «раки» - задкувати, «птахи» - бігати, розкинувши руки в сто- рони, «лелека» - стояти на одній нозі. |
Гра виконується у швидкому темпі, під ритмічну музику. |
|
Гра «Шалтай-Болтай». |
Шалтай-Базікай Сидів на стіні, Шалтай-Базікай Звалився уві сні. П.: Повертаємо тулуб вправо- вліво, при цьому руки вільно болта- ються, як у ганчір'яній ляльки. На словах «звалився в сні» все різко нахиляють- ся вперед. |
||
Гра «Насос і м'яч». |
П.: Зараз ми будемо грати в парах (батько - дитина). Спочатку роди- ки будуть великими надувними м'ячами, а діти - насосами, які надувають м'ячі. М'яч варто, обмякнув всім тілом, - ноги зігнуті, руки і шия розслаблені, корпус трохи нахилений уперед, голова опущена (наші м'ячі ще не наповнені повітрям). Насоси - ви повинні активно надувати м'ячі. Почали! М'яч надутий, і насос перестає качати його. Але якщо шланг насоса висмикується, з м'яча з сильним шипінням вихо- дит повітря. Зараз ми поміняємося: тепер діти будуть м'ячами, а батьки - насосами. |
По мірі надування «м'яч» поступово випрямляє ноги, тулуб, піднімає голову, надуває щоки, відриває руки від боків. Тіло «м'ячі» обмякает, повертається результат- ве становище. Гра може повторюватися кілька разів. |
|
Гра «Сонячний зай- чик». |
П.: Давайте ми з вами всі сядемо. Подивіться, Сонячний зайчик заглянути в май- ннл до нас в віконце, потрапив на обличчя. Він добрий, ласкавий, теплий, ніжний- ний. Давайте його погладимо. Він потрапив на лобик, на носик, на щоку, на іншу щоку, на животик, на ручку і т.д. |
Гра проходить під спокійну мело- дію. Ласкаво погладжуємо ту частину тіла, яку називає психолог. |
|
Гра «Повторюй за мною». |
П.: Встаємо в коло. Уважно смот- риті на мене і повторюйте за мною! - Ми - підняти руки вгору. - Я - погладити себе по голові. - Він - підняти брови вгору. - Високий - встати на мысочки, потя- нуться всім тілом. - Маленький - присісти. - Товстий - надути щоки, руки тримати півколом. - Несемо важку сумку - втягнути щоки, руки притиснути до тулуба. - Холодно - підняти плечі. - Живіт болить - опустити плечі. - Підняти штангу - стиснути пальці в кулаки і підняти напружені руки. - Опустити штангу - розтиснути кулаки і опустити руки. - Набрати воду в кулачки - стиснути пальці в кулаки. - Побризкатися один на одного - изоб- разити руху кидка, розтиснути кулаки. |
Виконується під бод- рую мелодію. |
|
Продуктивна діяльність дітей і батьків |
|||
Малювання на вільну тему. |
П.: Молодці! Всі дуже старанно виконували вправи! Давайте разом порисуем. Сьогодні на вільну тему. Перед вами великий аркуш паперу - ви можете малювати все, що хочете. |
Під плавну мелодію всі разом малюють. Після малювання можна провести загальне обговорення - послухати розповідь кожного, що він малював. |
|
Прощання |
|||
П.: Наша зустріч добігає кінця, нехай кожен батько закінчить фразу: «Найкраще мені вдалося сьогодні...» Діти також закінчать фразу: «Більше найбільше мені сподобалося грати з мамою (татом) в гру, яка називається...» Я думаю, всі погодяться зі мною, що старе твердження «у здоровому тілі - здоровий дух» не втратило своє- го значення і в наш час! |
Відповіді батьків. Відповіді дітей. |
Емоційне напруження є однією з характеристик психічного стану людини. Виникає таке напруга і у дітей, але самі вони практично не в силах його регулювати. Сьогодні ми в ігровій формі виконали вправи, в яких використовуються елементи чергування напруги і розслаблення м'язів, що сприяє зняттю загального психомышечного напруги. Такі ігри-вправи дуже корисно і навіть необхідно проводити з дітьми вдома.
У мене в руках красивий квітка, ми будемо передавати його один одному і говорити компліменти, тобто приємні, гарні слова.
Читайте також: